بازدید 40577
بازنشر

پاسخ مراجع درباره استخاره برای ازدواج

کد خبر: ۱۳۰۰۰۰
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۸۹ - ۱۱:۲۸ 10 November 2010

برنا نوشت:

اهمیت جایگاه تعقل و مشورت در ازدواج جوان 2 برابر می‌شود، زیرا ازدواج از مهمترین تصمیمات زندگی او محسوب می‌شود. اما گاهی جوان پس از مشورت و تعقل و تفحص بسیار بر سر دو راهی انتخاب و تصمیم‌گیری می‌ماند.

زندگی جوان دارای فراز و نشیب های بسیاری است و این موقعیت حساس و مهم در تصمیم گیری های مهم زندگی همچون ازدواج پر رنگ تر از همیشه جلوه دارد. به همین دلیل پدر و مادر و سالخورده های با تجربه از نزدیکان جوان با در نظر گرفتن مصلحت وی او را همواره راهنمایی می کنند. مشاوره با افراد با تجربه و با بصیرت حکم عاقلانه ای است که می تواند انسان را در تنگناهای زندگی راهنمایی کند.

در قرآن و احادیث و روایات اهل بیت (ع) نیز بارها به اهمیت و ارزش مشورت با خردمندان و حکیمان تأکید شده است. امیرالمؤمنین حضرت علی بن ابی طالب (ع) با بیان جملات ارزشمندی به اهمیت مشورت اشاره نموده اند. ایشان فردی را که از افکار و آراء گوناگون استقبال کند را کسی که صحیح را از خطا خوب می شناسد (1) و فرد خود رأی خود را به هلاکت می رساند و مشورت را بهترین پشتیبان انسان ها می دانند (2) و می فرمایند: کسی که با دیگران مشورت کند در عقل های آن ها شریک می شود (3).


ملاک های مشورت
حضرت امیرالمؤمین علی بن ابی طالب (ع) هر کسی را لایق و شایسته این امر نمی دانند و می فرمایند: بخیل را در مشورت کردن دخالت نده که تو را از نیکوکاری باز می دارد و از تنگدستی می ترساند. ترسو را در مشورت کردن دخالت نده، که در انجام کارها روحیه تو را سست می کند. حریص را در مشورت کردن دخالت نده، که حرص را با ستمکاری در نظرت زینت می دهد ... مبادا چنین افرادی محرم راز تو باشند، زیرا که آنان یاوران گناهکاران و یاری دهندگان ستمکارانند. تو باید جانشینانی بهتر از آنان داشته باشی که قدرت فکری امثال آنها را داشته اما گناهان و کردار زشت آنها را نداشته باشند... آنان را از خواص نزدیک و رازداران خود قرار دهد (4).

اهمیت جایگاه تعقل و مشورت در ازدواج جوان دو برابر می شود، زیرا ازدواج از مهمترین تصمیمات زندگی او محسوب می شود. اما گاهی جوان پس از مشورت و تعقل و تفحص بسیار بر سر دو راهی انتخاب و تصمیم گیری می ماند و برخی استخاره را از راه حل های مناسب انتخاب در هنگام برخورد با این موقعیت ها می دانند. حکم فقهی این مسأله را از مراجع عظام تقلید پرسیدم که می توانید آن را در زیر ببینید.

سؤال: آیا برای ازدواج می توان استخاره نمود؟ شرایط آن چیست؟ عمل به استخاره در این نوع موارد واجب است؟


رهبر فرزانه انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): سعى كنيد براى انجام كارهاى خود ابتدا تأمّل و دقّت كند و با فكر كردن راه حل مناسب را پيدا كنيد و چنانچه از اين طريق به نتيجه نرسيديد، با انجام مشورت خود را از تحيّر خارج كنيد و اگر از طريق مشاوره با اهل فنّ و خبره در آن مورد نيز به نتيجه نرسيديد و همچنان بر تحيّر باقى مانديد، نوبت به استخاره مى‌رسد؛ در هر صورت الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد، ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.

حضرت آیت الله سیستانی: اشكال ندارد و واجب نيست. عمل به آن نيز واجب نيست.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی: استخاره نوعی مشورت با خداوند است، بدین معنی که اگر انسان در انجام یا ترک کاری مردّد شود، ابتدا در اطراف آن فکر و اندیشه می کند اگر به نتیجه ای رسید طبق آن عمل می کند و گرنه با افراد کاردان و با تجربه و آگاه در مورد آن مشورت می کند اگر به نتیجه رسید طبق آن عمل می کند در غیر این صورت از طریق استخاره با خداوند مشورت نموده و مطابق آن عمل می نماید. عمل به استخاره واجب نیست، ولی حتّی الامکان مخالفت نشود. مگر این که مدّت قابل ملاحظه ای تأخیر بیندازد و بعد اقدام کند.


همچنین دو تن از مجتهدین و استادان حوزه علیمه این چنین پاسخ داده اند:

آیت الله علوی گرگانی: برای ازدواج و امثال آن در صورتی می توان استخاره کرد که مشورت و تحقیق انجام گیرد و همچنان دچار تردید باشید و در این صورت استخاره مانعی ندارد و عمل به استخاره وجوب اخلاقی دارد، یعنی اگر عمل نکند و ضرر کند خود او مقصر است. البته اگر قصد اهانت و بی توجهی به استخاره را داشته باشد، گناه کرده است.

آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی: برای ازدواج می توان استخاره نمود و تفصیل آن در کتب مختصه ذکر شده است و مخالفت با استخاره ممکن است موجب پشیمانی شود.

پی نوشت:

1- نهج البلاغه، ترجمه مرحوم دشتی، حکمت 173
2- نهج البلاغه، ترجمه مرحوم دشتی، حکمت 54
3- نهج البلاغه، ترجمه مرحوم دشتی، حکمت 161
4- نهج البلاغه، ترجمه مرحوم دشتی، نامه 53/27 و 28

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۱۳
ینی همه اونا که استخاره کردن و خوب اومده الان خوشبختن!!!!!!!!! کاش ریس جمهور محترم !!! ی کارگروه تشکیل میداد و تحقیق میکردن که اصلا ربطی داره یا نه؟؟؟ ماها طوری شده سر کوچکترین مساله هستخاره میکنیم!!! فک کنم خدا هم این شیوه رو قبول نداره.... میگه عقل دادم که فکر کنید
اگر مشورت با خدااست چگونه است که میتوان نظر خداوند را اجرا نکرد؟!!!!!
حضرات مراجع رو معمولا با عنوان آيت الله العظمي ياد مي كنند. اين طور نيست؟
ما استخاره كرديم يعني اينكه پس از مشورت دو ركعت نماز استخاره به قصد قربت به الله به جا آورديم اهل فال گيري از قرآن و تفسير به راي هم نيستيم عزت زياد
... مخالفت با استخاره ممکن است موجب پشیمانی شود.

یعنی کسی که پس از استخاره ازدواج می‌کند ممکن نیست پشیمان شود؟
به فکر شغل برای جوانان باشید
ممکن است موجب پشیمانی شود یعنی چه؟
ممنون از این کار زیبای علما و ممنون از کسانی که این پاسخ هارا جمع آوری کرده اند و اجر شما هم انشاء الله محفوظ است.
من که هیچگاه از استخاره بد ندیده ام. خاطرم هست 14-15 سال پیش وقتی میخواستم برای ازدواج اقدام کنم ، نزد سیدی که در گوشه حرم امامزاده صالح ابن موسی الکاظم (ع) - مشهور به امام زاده صالح نشسته بود ، رفتم و بدون اینکه به ایشان بگویم برای چه کاری میخواهم استخاره کنم ، خواستم برایم استخاره کنند.
ابتدا گفتند الان وقتش نیست. خلاصه وقتی بعد از 2-3 نوبت خدمت ایشان رفتم ، سرشان را پائین انداختند و گفتند پسرم ، ازدواج امر خیر است ، و در امر خیر نیازی به استخاره نیست.
من گفتم موضوع استخاره ام ، دقیقا برای ازدواج نیست.
سری تکان دادند و گفتند نیت کن.
وبعد قران را باز کردند . لبخندی زدند و گفتند مبارک است انشاء الله ، نیتت برای ازدواج بود و خیر آمد.
و بعد آیه ای را که آمده بود نشانم دادند.
از دروغی که گفته بودم خجالت کشیدم.
حالا سالها میگذرد و من از این ازدواج - به لطف خدا- راضی هستم.
مشورت با خدا ، وقتی در سر 2راهی هستیم بسیار خوب است.
به نظر من استخاره محل تردیده اگر بر فرض استخاره خوب آمد و طرف بد از کار در آمد کی مقصر است که من خود از نزدیکان بارها شنیده ام به نظر من اصلا نباید استخاره گرفت زیرا هر چقدر شما عقل داشته باشید و خوب فکر کنید و مشورت کنید باز هم از دو دلی نمی توانید رهایی یابید پس زحمت خود را به دوش استخاره می اندازید به نظر شما این که مردم را به نوعی غیر مستقیم تشویق یه استخاره برای امر مهم ازدواج کردن به صلاح است به نظر من یک نظر سنجی یا تحقیق کنید ببینید چند نفر بر اساس استخاره ازدواج کردند و پشیمان شده اند در ضمن خیلی از دفتر مراجع برای استخاره ازدواج اقدام نمی کنند که خود نشان از خیلی چیزهاست
استخاره یعنی طلب خیر کردن و احادیثی هم که به آن به معنایی که در حال حاضر در ایران انجام می شود ، سندیت درستی ندارند و متاسفانه مصداق همان طلسم هایی است که به اسم دعا وارد دین کرده اند
درودبرشما اينطور مسائل را خواهشمندم بيشتر عنوان فرمائيد واقعا خيلي از مردم نمي دانند. متشكرم
کو پول تا زن بگیریم؟؟؟؟؟؟
ازدواج کیلویی چنده بابا، این دقیقا تنها چیزیه که بهش فکر نمیکنم، ازدواج
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف # صادق زیباکلام
وب گردی