بازدید 2390

دلار ۲۴۵ درصد افزایش یافت، دستمزد ۱۱۹.۳ درصد

«دلار» در اقتصاد ایران یک عنصر بازارساز و تاثیرگذارِ جدی‌ست که نرخ آن روی قیمت تقریباً همه‌ی کالاها و خدمات بازار اثر می گذارد؛ پس بهتر است برای قیاس شتاب تورم با میزان افزایش دستمزد، نرخ دلار و تغییرات آن در بازه سه ساله را مبنا قرار دهیم.
کد خبر: ۱۲۳۰۸۵۴
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۷ 08 April 2024

به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، از اسفند ۱۴۰۰ تا امروز (۱۹ فروردین ۱۴۰۳)، قیمت دلار در بازار ایران ۲۴۵ درصد افزایش داشته است اما نرخ افزایش حداقل دستمزد کارگران در همین بازه زمانی فقط ۱۱۹.۳ درصد بوده است.
 
 روزهای ابتدای فروردین است و کارگران سرخورده و دلسرد از مذاکرات مزدی؛ علیرغم پافشاری نمایندگان کارگری در شورایعالی کار و امضا نکردن صورتجلسه‌ای که کاملاً غیرقانونی تنظیم شده بود، افزایش ۳۵.۳ درصدی دستمزدکه حداقل ۱۵ درصد از تورم رسمی کمتر است و بیش از ۲۰ تا ۳۰ درصد با تورم انتظاری ۱۴۰۳ فاصله دارد، برای اجرا ابلاغ می‌شود.
 
در همین روزها که کارگران در انتظار باز شدن مفری برای ابطال دستمزد ۱۴۰۳ هستند، چند نشانه جدید از قانون‌گریزی مفرط دولت ظاهر می‌شود:
 
اول: دهم فروردین، معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد، لایحه پیشنهادی اصلاح موادی از قانون کار برای تعیین مزد کارگران به زودی به دولت ارائه می‌شود.  به گفته علی‌حسین رعیتی‌فرد، «لایحه پیشنهادی اصلاح مواد ۴۱و  ۱۶۷ قانون کار در حال آماده سازی است و به زودی به دولت ارائه می‌شود» و این دقیقاً همان دو ماده‌ای از قانون است که به چندوچون افزایش دستمزد سالیانه‌ی طبقه‌ی کارگر ایران مربوط می‌شود، اولی الزامات تعیین دستمزد با توجه به نرخ تورم رسمی و هزینه‌های زندگی یک خانوار متوسط و دومی، سازوکار شورایعالی کار و تعیین مزد براساس مثلاً سه‌جانبه‌گرایی، همان سه‌جانبه‌گرایی‌ای که در گذر زمان آب رفته و از آن جز پوسته‌ای میان‌تهی برجای نمانده است.
 
و دوم: همان ۱۰ فروردین، صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگویی مدعی شد «قانون گفته حقوق کارگران با توجه به تورم باشد نگفته عین تورم باشد، ما تورم‌ را آمدیم به چند بخش تقسیم کردیم؛ یک تورم سال گذشته، دوم تورم نقطه به نقطه و سوم تورمی که برای سال ۱۴۰۳ پیش‌بینی می‌شود. لذا معدل این‌ها را گرفتیم نزدیک ۳۵ درصد شد و عین قانون را برای ۱۴۰۳ اجرا کردیم و مستحضر هستید اساسا قانون این را مشخص کرده است». و این یعنی فراموشی عامدانه‌ی قانون و آنچه تحت عنوانِ «سبد معیشت» و هزینه‌های زندگی در بند دوم ماده ۴۱ قانون کار به عنوان مبنای افزایش دستمزد کارگران الزام شده است.
 
نادر مرادی، فعال کارگری، می‌گوید: «وزیر کار به معدل‌گیری از تورم افتخار می‌کند و عامدانه نادیده می‌گیرد که مراد قانون‌گذار از عبارتِ «با توجه به نرخ تورم اعلامی»، پایه و مبنای افزایش مزد بوده در حالیکه افزایش واقعی دستمزد باید برمبنای بند دوم ماده ۴۱ قانون کار یعنی نرخ حداقلی سبد معیشت خانوارهای کارگری تعیین شود».
 
او می‌افزاید «گویا همین افزایش ۳۵ درصدی دستمزد هم برایشان بس ناگوار آمده و همین پوسته‌ی خالی سه‌جانبه‌گرایی هم آزارشان می‌دهد که خیلی جدی خیز برداشته‌اند ماده ۴۱ و ۱۶۷ قانون کار را اصلاح که نه، به نفع خود قیچی و تعدیل کنند....!»
 
دولت مدعی است افزایش ۳۵.۳ درصدی دستمزد ۱۴۰۳ حاصل معدل‌گیری دستمزد است، در عین حال بدون توجه به نرخ تورم تجمیعی و افسارگسیخته‌ی این سال‌ها، مدعی‌ست که در سه سال زعامت دولت سیزدهم، مجموع افزایش دستمزد بی‌نظیر بوده و تاکنون هیچ زمان سابقه نداشته است! در همان سه سالی که تورم سر به فلک کشید و دلار در بازار ایران به بیش از ۶۴ هزار تومان رسید.
 
ببینیم این ادعاها چقدر از واقعیت را پوشش می‌دهد و چه اندازه از واقعیت را عامدانه کنار می‌زند:
 
«دلار» در اقتصاد ایران یک عنصر بازارساز و تاثیرگذارِ جدی‌ست که نرخ آن روی قیمت تقریباً همه‌ی کالاها و خدمات بازار اثر می گذارد؛ پس بهتر است برای قیاس شتاب تورم با میزان افزایش دستمزد، نرخ دلار و تغییرات آن در بازه سه ساله را مبنا قرار دهیم.
 
قیمت دلار در اسفند ۱۴۰۰ در بحبوحه‌ی مذاکرات مزدی ۱۴۰۱، رقم  ۲۶۳,۴۷۰ ریال بود؛ حالا بعد از سه بار افزایش دستمزد در سه سال متوالی، در ظهر ۱۹ فروردین ۱۴۰۳، قیمت دلار در بازار آزاد کشور،  ۶۴۷۰۰۰ ریال است. خب با این اوصاف، در این بازه زمانی، قیمت دلار ۲۴۵ درصد افزایش داشته است.
 
حالا ببینیم افزایش تجمیعی دستمزد در این سه سالِ دولت سیزدهم چقدر بوده است، سال ۱۴۰۱، حداقل دستمزد کارگران ۵۷ درصد افزایش یافت؛ در سال ۱۴۰۲، نرخ افزایش حداقل دستمزد ۲۷ درصد بود و رقم دقیق افزایش حداقل دستمزد ۱۴۰۳ در شورایعالی کار بدون امضا و موافقت کارگران، رقم ۳۵.۳ درصد بود. در نتیجه، مجموع افزایشِ حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار در عرض سه سال، ۱۱۹.۳ درصد بوده است.
 
با این حساب، از اسفند ۱۴۰۰ تا امروز (۱۹ فروردین ۱۴۰۳)، قیمت دلار در بازار ایران ۲۴۵ درصد افزایش داشته است اما نرخ افزایش حداقل دستمزد کارگران در همین بازه زمانی فقط ۱۱۹.۳ درصد بوده است؛ به عبارت دقیق‌تر، شتاب افزایش نرخ دلار، ۲.۰۵ برابرِ نرخ تجمیعی افزایش دستمزد کارگران بوده است؛ بازهم به عبارت بسیار دقیق‌تر، اگر قرار بود دستمزد کارگران در همین سه سال همپای نرخ تورم واقعی بازار بالا برود، باید در مجموع حداقل ۱۰۰ درصد بیش از این افزایش می‌یافت، یعنی بایستی نرخ تجمیعی افزایش دستمزد در بازه سه ساله – از ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳- حداقل ۱۰۰ درصد بیش از این می‌بود.
 
 اگر این نرخ به جای ۱۱۹.۳ حدود ۲۴۰ درصد می‌بود، آن زمان دولت و کارگزاران اقتصادیِ آن می‌توانستند مدعی باشند که در طول سه سال مدیریت خود، دستمزد کارگران را به اندازه نرخ تورم واقعی افزایش داده‌اند‌ و سطح معاش طبقه‌ی کارگر را در حد اسفند ۱۴۰۰  حفظ کرده‌اند. داده‌های اقتصادی بی‌پرده و سرراست می‌گویند که این اتفاق نیفتاده است، در عوض کارگران بیش از همیشه به زیر خط فقر مطلق سقوط کرده‌اند و  به طرزی بی‌سابقه قدرت خریدِ خود را از دست داده‌اند....

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۱
مسولین بترسید از روزی که کارگر صبرش تمام بشه
پاسخ ها
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
حساب کتابتون اشتباه
سال اول اگه حقوق 1 میلیون بود با افرایش 57 درصد شده 1.57 میلیون
سال بعد 27 درصد 1.57 رشد داشته که میشه2 میلیون سال سال 1403 هم رشد 35 درصد که میشه 2.7 پس رشد حقوق کار گر تو این 3 سال 270 درصد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
بنظرم اگر یک بار مثل بنزین رفتار میکردند حساب کار میامد دستشان
اینهم از گرامات دولت آقای رئیسی
البته قیمت مواد خوراکی بسیار بیشتر از قیمت دلار در این دولت افزایش داشته برای مثال قیمت گوشت و تن ماهی و لبنیات و ........
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
گوشت ۳۰۰ درصد
سلام عليكم
چرا دوستان نماينده و مسئولين به عنوان نماينده جامعه كارگري به ديوان عدالت اداري شكايت نميكنند اين تخطي يعني عدم گرفتن امضا و تاييد نماينده كارگران در جلسه تايين مزد را و همچنين تصميم عجولانه وزير كار در نعيين دستمزد در اخرين لحظات سال را
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
فکر می کنید دیوان عدالت می آید تصمیم حاکمیتی را برای خاطر مردم فقیر نقض می کند؟
اگر جامعه كارگري اينطور منفعل عمل نكرده و نكنند وزير كار و دولتمردان اينگونه عمل كردي نخواهند داشت
عزیزم قیمت دلار سال 1400 سرکوب شده بود شما از سال 99 یا از 1401 مقایسه کن که سرکوب نشده بود که با کف حقوق به ترتیب 77 دلار و 83 دلار و سال قبل هم 85 دلار
خدا رو شکر که ما رئیس جمهور نشدیم دلار بشه 5000 هزار تومان!!!!
اگر ازسال 96 درنظر بگیرید دلار 17 برابرشده دستمزد 4برابر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
از سال 92 تا 1402 حقوق 11 برابر شده و دلار 20 برابر
که این بر می‌گردد به سال 97 با سیاست غلط ارز4200
خوش به حال کارگر ها سال اول دولت 57 درصد رشد داشت کارمند 10 درصد سال دوم کارگر ها 25 درصد کارمند ها 20 سال سوم کارگر ها 35 کارمند ها 20 حداقل حقوق کارمند شده 10 حداقل حقوق کارگر 11
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۰
عزیزم با همه این تفاسیر شما کارگر هنوز به12ملیون نمیرسه ولی جان مادرت شما چقدر میگیرید.
محاسبات نویسنده اشکال دارد، 57 درصد یعنی 1.57، 27 درصد یعنی 1.27، 35.3 درصد یعنی 1.353 و این سه با هم جمع نمی شوند. بلکه در هم ضرب می شوند.
تازه اولین حقوق هم گرفته نشده این همه تورم و گرونی داشتیم.بعد تا ساعت ۲ شب میشینن جلسه برگزار میکنن برای یک میلیون افزایش حقوق در سال
با دلار مقایسه نکنید
قیمت دلار را تعمدا پایین نگه داشته اند
با سکه مقایسه کنید
کاش یک محاسبه ای هم انجام بشود مبنی بر اینکه هزینه یک وعده نهار 150 میلیون تومانی وزیر ضد کارگر و ضد بازنشسته در سال قبل ، با توجه به افزایش دلار و گرانی های سرسام آور ، الان برای کارگران و بازنشستگان مظلوم و بی پناه چقدر تمام میشود ؟
1- محاسبه صحیح افزایش حقوق کارگران 173 درصد. (57 و 27 و 37) یعنی حتی بیش از افزایش تورم. نباید درصد افزایش ها رو با هم جمع کرد بلکه باید با هم ضرب کرد.
2- در همین حال برای بازنشستگان کشوری تنها حدود 66 درصد اضافه شده. (10و 5 و 20 و 20). یعنی فاجعه و فرورفتن در انتهای خط فقر. این که چرا کسی از این موضوع حرفی نمی زنه به این دلیله که نماینده و قدرت چانه زنی همچون کارگران ندارن.
قیمت برق و بنزین و گاز وبرق به حالت سابق مونده ولی قیمت تولید ش با دستمزد کارگر افزایش پیدا کرده از کجا جبران میشه جایش تا همه در فشار نباشن هی بیاید دستمزد کارگر افزایش پیدا نکرده با تورم .
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست